Screen Shot 2019-03-15 at 3.31.32 PM.png

PREDSJEDNICA REPUBLIKE HRVATSKE KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ URUČILA POVELJU HRVATSKOM RADIO KLUBU NEW YORK!

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, uručila je povelju Republike Hrvatske hrvatskoj Župi blaženog Kardinala Stepinca, Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Ivana Merza u Astoriji te Hrvatskom radio klubu New York.

Tijekom susreta s hrvatskom zajednicom, predsjednica je zahvalila svima koji su svoje godine, strpljenje i energiju uložili u očuvanje hrvatske zajednice i koji u svojoj drugoj domovini, predstavljaju ono  najbolje od Hrvatske, uvijek sa srcem i dušom.

“Vrlo sam ponosna što ću večeras uručiti povelju Republike Hrvatske koje će pridonijeti očuvanju i jačanju veza između Domovine i imigrantske Hrvatske, upravo hrvatskoj Župi sv. Ćirila i Metoda i Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Ivana Merza, kao i Hrvatskom radio klubu New York, povodom njegove 50. obljetnice “, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Zahvaljujući patriotskom entuzijazmu, predanom i vrijednom radu stručnjaka i volontera, Župa, Misija  i Radio već desetljećima su bili središte susreta na materinjem jeziku, povezivajući hrvatski narod kroz povijest, kulturu i nacionalni identitet njegujući time hrvatski jezik i kulturu. Predsjednica  je naglasila da su Župa na Manhattanu i Misija u Astoriji zaslužile društveno i duhovno očuvanje hrvatske zajednice u New Yorku.

Predsjednica se dotaknula i kolo grupa Kardinal Stepinac te Hrvatske Ruža koji svaki puta bude posebne osjećaje kada čujemo drage hrvatske riječi i pjesme, kada vidimo naše kostime i plesne korake miljama daleko.

Čestitala je i svim genaracijama župljana, koji su svih ovih desetljeća, daleko od Domovine uspjeli očuvati i prijenjeti kulturu na svoju djecu i mlade, a posebice se zahvalila djeci i mladima koji su pored raznovnrsnih igrama i video portalima prednost dali svojim roditeljima i djedovima kako bi ih naučili hrvatskim pjesmama i plesovima.

Zasigurno je povelja Republike Hrvatske župama i hrvatskom radiju dodatan motiv da i dalje ustraju u ovom požrtvovonom, duhovnom i nadasve voljenom radu čuvajući i prenoseći naše korijene budućim naraštajima.