banner CRK.jpg

 hrvatski radio proslavio 50. obljetnicu postojanja

Nekoliko stotina Hrvata iz New Yorka i okolice okupilo se u nedjelju 24. veljače 2019. kako bi proslavili 50. obljetnicu djelovanja Hrvatskog radija New York ‘Glas slobodne Hrvatske’. Bila je to zamisao skupine volontera. O radiju nisu znali previše, tek da žele pokrenuti program za Hrvate koji žive u New Yorku i okolici. Njihova je odluka bila hrabar medijski i politički potez.

Od samog početka, oslanjajući se na volonterski rad, predanost i entuzijazam mnogih svojih urednika, novinara i suradnika, Radio je dao veliki doprinos promicanju hrvatskog jezika, kulture, tradicije i identiteta u SAD-u. Njegovanje vječnog sna o hrvatskoj slobodi i neovisnosti. Na početku se program emitirao iz iznajmljenih studija i domova istaknutih članova kluba. Nakon tri godine emitiranja programa, zajednica je prikupila dovoljno novca da kupi svoju zgradu. Od tada je Astorija stalna adresa hrvatskog radija u New Yorku.

Proslavi su prisustvovali i hrvatski saborski zastupnik za dijasporu Željko Glasnović, veleposlanik Hrvatske u SAD-u Pjer Šimunović, predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Grbešić te kustos iz Chicaga fra Jozo Grbeša.